Η Κρήτη είναι ένα θαυμάσιο νησί γεμάτο πλούσια βλάστηση, παρόλο που οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν στα υψηλά σαράντα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχει πολλές όμορφες παραλίες χωρίς κανένα από αυτά να πάρει πραγματικά γεμάτο. Υπάρχουν τόσα συναρπαστικά μέρη για να διαπιστώσετε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να τα δείτε όλα. Το καλοκαίρι φαίνεται να εκτείνεται από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Οκτωβρίου και οι χειμώνες, ενώ λίγο υγρό, δεν θα γίνουν ποτέ κρύα, εκτός από τα ψηλά βουνά που είναι όμορφα στην Κρήτη και παραμένουν χιονισμένα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιούνιο. Η πηγή είναι αξεπέραστη από οποιοδήποτε νησί, καθώς το τοπίο καλύπτεται από τα ωραιότερα άγρια λουλούδια που πρέπει να καλλιεργηθούν στη Βόρεια Ευρώπη.


Τρέχουσα ενημέρωση 15 Ιan 2019

Αγορά ακινήτου στην Κρήτη. 

Έτσι, η αγορά ενός ακινήτου για μόνιμη κατοικία ή ως σπίτι διακοπών είναι απαραίτητη, ειδικά καθώς οι τιμές είναι πολύ χαμηλές αυτή τη στιγμή. Πώς θα το κάνουμε αυτό:  ...
• Επιλέξτε μια ιδιότητα. Αν χρειάζεστε βοήθεια, η Καμπιά Κρήτης μπορεί να σας συμβουλεύσει για την περιοχή, την πρόσβαση, τα τοπικά ενδιαφέροντα κλπ., Παροχή νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορούμε επίσης να συμβουλεύουμε για λογαριασμό σας αν οι προβολές κ.λπ. είναι όπως διαφημίζονται.
• Προβολή της ιδιότητας. Θα πρέπει να κανονίσετε μια πτήση και διαμονή ενώ βρίσκεστε στην Κρήτη.
• Κάντε μια προσφορά στον πωλητή • Ασφαλίστε την ιδιοκτησία σας. Μετά από συμφωνία τιμής θα χρειαστεί να καταβάλλετε 10% εγγύηση στον πωλητή. Οι συμβάσεις πώλησης κινούνται αρκετά γρήγορα στην Ελλάδα, οπότε μόλις γνωρίσετε την ιδιοκτησία σας, η κατάθεση θα πρέπει να καταβληθεί το συντομότερο δυνατό ή θα μπορούσατε να χάσετε το σπίτι των ονείρων σας.
• Εάν αγοράσετε ένα ακίνητο μεταπώλησης, θα ήταν σκόπιμο να διορίσετε έναν Μηχανικό για να ελέγξετε τη νομιμότητα του ακινήτου που επιθυμείτε να αγοράσετε. Πολλά ακίνητα στην Κρήτη έχουν προσθήκες σε αυτά τα οποία δεν έχουν κοινοποιηθεί στις Αρχές. Εάν αυτές οι προσθήκες δεν έχουν νομιμοποιηθεί και τα πρόστιμα έχουν καταβληθεί, μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά δύσκολο να πουλήσετε το ακίνητό σας στο μέλλον. Αν η ιδιοκτησία σας είναι μια νέα κατασκευή, θα χρειαστεί ακόμα ένας μηχανικός να ελέγξει ότι το κτίριο συμμορφώνεται με τα καταγεγραμμένα σχέδια και την άδεια που έχει καταθέσει ο οικοδόμος στην κυβέρνηση. Οποιαδήποτε μη συμμόρφωση μπορεί να υπόκειται σε πρόστιμα.
• Διορίστε έναν δικηγόρο. Η Ελλάδα έχει δικηγόρους και όχι δικηγόρους. Θα ήταν σκόπιμο να διοριστεί δικηγόρος ο οποίος να μιλάει επίσης στη μητρική σας γλώσσα. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος της διαδικασίας, γι 'αυτό προσέξτε πολύ τον διορισμό σας. Ο δικηγόρος θα σας ζητήσει να τον διορίσετε ως πληρεξούσιο. Αυτό θα απαιτήσει να συμπληρώσετε ένα έντυπο πληρεξουσιότητας που παρέχεται από τον δικηγόρο και στη συνέχεια να το λάβετε ως νόμιμο έγγραφο από έναν συμβολαιογράφο στη χώρα κατοικίας σας. Αυτή η πληρεξουσιότητα θα επιτρέψει στον δικηγόρο σας να ενεργεί εκ μέρους σας για την πληρωμή των τελών που απαιτούνται για την αγορά και τη σύσταση του ελληνικού τραπεζικού σας λογαριασμού και επίσης να εγγραφείτε ως Έλληνας φορολογούμενος. Απαιτείται να καταβληθεί φόρος στην ελληνική κυβέρνηση για την αγορά του ακινήτου. Ο δικηγόρος μπορεί επίσης να διοριστεί για να αποδεσμεύσει τα χρήματα στον οικοδόμο ως πληρωμές στάδιο όταν είστε ικανοποιημένοι ότι τα έργα έχουν ολοκληρωθεί. Μια άλλη σημαντική δουλειά για τον δικηγόρο, αν το ακίνητο είναι νέα, είναι να ελέγξει ότι έχει καταβληθεί το ΙΚΑ, η ελληνική φορολογία που καταβάλλεται στις Αρχές για τους εργάτες για την κατασκευή του ακινήτου. Εάν αγοράσετε το σπίτι και το IKA δεν έχει πληρωθεί, τότε θα το πληρώσετε • Ανταλλαγή συμβάσεων. Και τα δύο μέρη, ο πωλητής και ο αγοραστής θα εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους και η διαδικασία θα εποπτεύεται από έναν συμβολαιογράφο που εκπροσωπεί την κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι η ανταλλαγή είναι πλήρως νόμιμη και σωστή. Σε αυτό το στάδιο, δηλαδή μετά την υπογραφή της σύμβασης, εάν ο αγοραστής αποχωρήσει, τότε χάνουν την κατάθεσή τους. Εάν ο πωλητής τραβήξει έξω τότε πρέπει να επιστρέψει την κατάθεση στον αγοραστή συν το ίδιο ποσό και πάλι ως ποινή. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανταλλαγής ορίζεται μια "Επίσημη Εκτιμώμενη Τιμή". Αυτό θα είναι αρκετά μικρότερο από την τιμή αγοράς, μερικές φορές χαμηλότερο κατά 25%. Αυτό βοηθά τον αγοραστή διατηρώντας τα τέλη όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Θα βοηθήσει επίσης τον αγοραστή αργότερα διατηρώντας το φορολογικό του λογαριασμό χαμηλότερο.
• Πληρωμή τελών. Αυτό δεν μπορεί να γενικευθεί καθώς κάθε τύπος κτιρίου αλλάζει την απαίτηση ΦΠΑ. Δεν υπάρχει πλέον φόρος μεταβίβασης, μόνο ΦΠΑ. Οι μεταπωλήσεις προσελκύουν ΦΠΑ σε περίπου 10%, αλλά οι νέες κατασκευές θα είναι υψηλότερες. Το συμβολαιογραφικό τέλος της Ελλάδας θα είναι περίπου 2% και το νόμιμο τέλος θα είναι περίπου 2%. Δεν πρέπει να είναι υψηλότερα από αυτό. Έτσι επιτρέψτε περίπου 14% για τα τέλη και δεν θα είστε μακριά.
• Ολοκλήρωση της σύμβασης. Ο Έλληνας συμβολαιογράφος θα καταρτίσει το νομικό έγγραφο το οποίο συνήθως διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες. Μπορείτε να είστε παρόντες εάν επιθυμείτε αλλά καλύτερα να επιτρέπετε στον δικηγόρο σας να ενεργεί για σας. Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη υπογράφουν τη σύμβαση και κατόπιν η ιδιοκτησία είναι δική σας. Είναι απαραίτητο να διοριστεί ένας Λογιστής στην Κρήτη. Κατά προτίμηση ένας τοπικός στην ιδιοκτησία σας. Εάν το διοργανώσετε, η ζωή στην Κρήτη θα είναι πολύ πιο εύκολη.


Πώληση ακινήτου στην Κρήτη.

Η πώληση ακινήτου στην Κρήτη είναι σχεδόν η ίδια με αυτή των άλλων χωρών και πολλά από τα σημαντικά σημεία θα ισχύουν. Η Κρήτη, όμως, είναι λίγο γεμάτη με πραγματικά καλές ιδιότητες σε χαμηλές τιμές, ώστε να χρειαστεί να τοποθετήσετε την ιδιοκτησία σας στη σωστή τιμή και να εξασφαλίσετε ότι όλα είναι νομιμοποιημένα:
• Διαφήμιση. θα χρειαστείτε έναν κτηματομεσίτη για να διαφημίσετε την ιδιοκτησία σας. Ο πράκτορας θα σας συμβουλεύσει επίσης για την καλύτερη δυνατή τιμή που μπορείτε να πάρετε για την ιδιοκτησία σας. Στην Κρήτη, οι κτηματομεσίτες χρεώνουν τον πωλητή και τον αγοραστή. Το τέλος είναι συνήθως περίπου 2,5% της τιμής, αλλά το κατάστημα γύρω για τη χαμηλότερη τιμή.
• Ελέγξτε τη νομιμότητα της ιδιοκτησίας σας. Εάν δεν είχατε ελέγξει την ιδιοκτησία σας από έναν εξειδικευμένο μηχανικό, τότε είναι πλέον καιρός να το κάνετε! Ο αγοραστής θα έρθει με έναν μηχανικό ο οποίος θα ελέγξει τη νομιμότητα της ιδιοκτησίας σας σύμφωνα με το νέο νόμο 4178/2013. Αν το ακίνητό σας δεν συμμορφώνεται τότε ο μηχανικός θα καθοδηγήσει τον αγοραστή σας ότι δεν μπορεί να αγοράσει το ακίνητο.

  • Σπουδαίος. Τα περισσότερα ελληνικά ακίνητα έχουν αγοραστεί ως ιδιότητες σε κοινόχρηστα οικόπεδα. Ένας ελάχιστος γνωστός νόμος είναι ότι, αν και όταν ένας ιδιοκτήτης επιθυμεί να πουλήσει την περιουσία του, η ιδιότητα ΠΡΕΠΕΙ να διαχωριστεί από την άλλη ιδιοκτησία με οριζόντιο και κάθετο διαχωρισμό. Η οριζόντια γίνεται συνήθως από τον οικοδόμο, αλλά ο κάθετος διαχωρισμός πρέπει να γίνει από τον πωλητή ΚΑΙ τον ιδιοκτήτη / -ες της γειτονικής ιδιοκτησίας / ες. Αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως οι γείτονες δεν θα ήθελαν να πληρώσουν για αυτό, οπότε ο πωλητής πιθανότατα θα ξεδιπλώσει. Ακριβά αν έχετε δύο γείτονες ή ακόμα και τρεις ή τέσσερις.
    Ο διαχωρισμός περιλαμβάνει δικηγόρο, συμβολαιογράφο και μηχανικό.

• Θα χρειαστεί επίσης ο Μηχανικός να συγκεντρώσει όλα τα τεκμηρίδια για την κατασκευή του ακινήτου και αυτό θα πρέπει να δοθεί στον Μηχανικό αγοραστών για έλεγχο.
• Εάν το ακίνητό σας συμμορφώνεται με την αρχική σας οικοδομική άδεια και τις επόμενες οικοδομικές άδειες και έχετε έναν ενδιαφερόμενο αγοραστή τότε πρέπει να διορίσετε έναν δικηγόρο. Κατά προτίμηση ένας Έλληνας δικηγόρος που μιλάει τη γλώσσα σας. Το τέλος θα είναι περίπου 1% της τιμής, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει μεταξύ των δικηγόρων.
• Θα χρειαστείτε πιστοποιητικό ενεργειακής αξιολόγησης (PEA) για την ιδιοκτησία σας, το οποίο θα δείχνει την ενέργεια που καταναλώνεται ετησίως. Ένας αρχιτέκτονας / μηχανικός θα το παραδώσει έναντι αμοιβής € 2 ανά τετραγωνικό μέτρο συν ΦΠΑ.
• Ο Λογιστής σας θα πρέπει να παράσχει πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι έχετε πληρώσει τον απαραίτητο φόρο ακίνητης περιουσίας.
• Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει φόρο κεφαλαιουχικών κερδών 15%. Φόρος επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής αγοράς και της πραγματικής τιμής πώλησης. Μπορείτε να υπολογίσετε το ποσό του φόρου που θα πληρώσετε μετά την ολοκλήρωση της πώλησης εδώ. Σε αυτό το σημείο (2019), ο φόρος αυτός δεν εισπράττεται αλλά μπορεί να συμβεί στο μέλλον.
Είναι σημαντικό να ελέγξετε με όλα τα μέρη ότι υπάρχει όλη η τεκμηρίωση, καθώς ο ελληνικός νόμος μπορεί να αλλάξει αρκετά συχνά.


    


Αγοράζοντας γη στην Κρήτη


Πολλοί άνθρωποι αγαπούν την ιδέα να σχεδιάσουν και να χτίσουν το δικό τους σπίτι στις ακτές της Μεσογείου. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να βρουν ένα οικόπεδο. Η γη θα έχει την τέλεια θέα, εύκολη πρόσβαση, χωρίς θέα, εύκολη πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και καμία μελλοντική κατασκευή για να χαλάσει τις απόψεις. Θα ήταν εύκολο, δεν θα έπρεπε
αυτό;

Λοιπόν, το πρώτο κομμάτι πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που θα προσφέρουν γη που δεν τους ανήκει ή δεν έχουν περιορισμούς για την κατασκευή ή ακόμα και φόρους που οφείλονται στη γη. Λυπάμαι, αλλά αυτό συνεχίζεται εδώ στην Κρήτη.

Όταν βρείτε αυτό το τέλειο οικόπεδο πρέπει να κάνετε τα εξής:

Ελέγξτε ότι ο πωλητής κατέχει πραγματικά τη γη. Τώρα υπάρχει Κτηματολόγιο στην Κρήτη. Εάν η πλοκή δεν είναι γραμμένη στο μητρώο, οι ντόπιοι μπορούν εύκολα να σας διαβεβαιώσουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της γης.
Ελέγξτε το μέγεθος του σχεδίου και ποιοι περιορισμοί θα πέσουν κάτω. Δες παρακάτω.
Ελέγξτε εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε Αρχαιολογικοί Περιορισμοί που επιβάλλονται στο οικόπεδο.
Ελέγξτε εάν υπάρχουν περιορισμοί στα δάση που έχουν επιβληθεί στο οικόπεδο. Η καλύτερη ιδέα είναι να υποβάλετε αίτηση για πιστοποιητικό αριστείας (Vevaiosi Artistitas) για το οικόπεδο. Ο Μηχανικός σας μπορεί να σας το κάνει αυτό. Αυτό θα καθαρίσει το οικόπεδο όλων των δημοτικών περιορισμών.
Ελέγξτε ότι το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια μπορούν να φτάσουν στο οικόπεδο. Αν μια μεγάλη απόσταση, αυτό μπορεί να πάρει πολύ ακριβά.
Οι ακόλουθοι είναι οι ισχύοντες κανόνες για την οικοδόμηση σε οικόπεδα γ Σεπτεμβρίου 2018.

Η λέξη "build" δηλώνει την άδεια φράσης για δημιουργία.

Μέσα στο χωριό ή στην πόλη:
0 έως 199 m2 - χτίσει 0 έως 199 m2
200 έως 699 m2 - κατασκευή έως 240 m2
700+ m2 - δόμηση 400 m2

Η κατασκευή μπορεί να είναι στο όριο ή 2,5 μέτρα από αυτήν.

Μέσα στο χωριό ή στην πόλη Κτίριο Ζώνη (500 έως 750 mtrs):
Ελάχιστο μέγεθος οικοπέδου 2000 m2
Μέγιστο μέγεθος κατασκευής 200 m2

Η κατασκευή μπορεί να είναι έως και 5 μέτρα από τα όρια.

Εκτός ορίων χωριού ή πόλης:
Ελάχιστο μέγεθος οικοπέδου 4000m2
Μέγιστο μέγεθος κατασκευής 200 m2

Η κατασκευή της πρόσοψης πρέπει να είναι τουλάχιστον 45 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.
Η κατασκευή πρέπει να είναι 15 μέτρα από το όριο.

Πρόσθετες χρήσιμες πληροφορίες:

Το κόστος για την κατασκευή της ιδιοκτησίας σας ΔΕΝ θα περιλαμβάνει το κόστος των τελών, των φόρων και της γενικής εξωραϊσμού που σημειώνεται ως πύλες εισόδου, συνοριακούς τοίχους, πισίνες, μονοπάτια.
Ελέγξτε πώς, και το χρονοδιάγραμμα, ο οικοδόμος θα απαιτήσει πληρωμές.
Θα χρειαστεί πιθανώς μια προκαταβολή 10% και τα τέλη είναι γενικά περίπου 15% της τιμής αγοράς.
Οι τιμές των κτιρίων κυμαίνονται από € 1300 ανά m2 έως € 1500 ανά m2 υψηλών προδιαγραφών.
Αποκτήστε καλό δικηγόρο, λογιστή και μηχανικό. Αυτό θα σας εξοικονομήσει πολλά προβλήματα. Μην αφήνετε τον οικοδόμο να κάνει κάποια από τις εργασίες του. Δεν θα γίνει.
Χρειάζεστε έναν ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο μπορεί να κάνει ο δικηγόρος για λογαριασμό σας, με εξουσιοδότηση.
Χρειάζεται επίσης έναν ελληνικό αριθμό φορολογικού ελέγχου (AFM).
Εάν πρόκειται να διαμείνετε στην Κρήτη, θα χρειαστείτε Άδεια Κατοίκων που θα έχετε από τον Αστυνομικό Σταθμό του Βρύση.
Καλή τύχη και χαρούμενο κυνήγι.

Αποποίηση ευθυνών
Εάν κάποιο μέλος της Kambiacrete.org συμβουλεύσει τη χρήση οποιωνδήποτε από τις επαγγελματικές υπηρεσίες που περιγράφονται παραπάνω, η Kambiacrete.org και κανένα από τα μέλη της, δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τυχόν καθυστέρηση, ατυχία ή εσφαλμένη εκτίμηση από τον εν λόγω επαγγελματία.
Agorázontas gi stin Kríti
Polloí ánthropoi agapoún tin idéa na schediásoun kai na chtísoun to dikó tous spíti stis aktés tis Mesogeíou. Gia na gínei aftó prépei próta na vroun éna oikópedo. I gi tha échei tin téleia théa, éfkoli prósvasi, chorís théa, éfkoli prósvasi se ilektrikó révma kai neró kai kamía mellontikí kataskeví gia na chalásei tis apópseis. Tha ítan éfkolo, den tha éprepe
aftó?

Loipón, to próto kommáti prépei na gínei me megáli prosochí. Ypárchoun akómi ánthropoi se ólo ton kósmo pou tha prosféroun gi pou den tous aníkei í den échoun periorismoús gia tin kataskeví í akóma kai fórous pou ofeílontai sti gi. Lypámai, allá aftó synechízetai edó stin Kríti.

Ótan vreíte aftó to téleio oikópedo prépei na kánete ta exís:

Elénxte óti o politís katéchei pragmatiká ti gi. Tóra ypárchei Ktimatológio stin Kríti. Eán i plokí den eínai gramméni sto mitróo, oi ntópioi boroún éfkola na sas diavevaiósoun poios eínai o idioktítis tis gis.
Elénxte to mégethos tou schedíou kai poioi periorismoí tha pésoun káto. Des parakáto.
Elénxte eán ypárchoun opoiesdípote Archaiologikoí Periorismoí pou epivállontai sto oikópedo.
Elénxte eán ypárchoun periorismoí sta dási pou échoun epivlitheí sto oikópedo. I kalýteri idéa eínai na ypoválete aítisi gia pistopoiitikó aristeías (Vevaiosi Artistitas) gia to oikópedo. O Michanikós sas boreí na sas to kánei aftó. Aftó tha katharísei to oikópedo ólon ton dimotikón periorismón.
Elénxte óti to neró kai i ilektrikí enérgeia boroún na ftásoun sto oikópedo. An mia megáli apóstasi, aftó boreí na párei polý akrivá.
Oi akólouthoi eínai oi ischýontes kanónes gia tin oikodómisi se oikópeda g Septemvríou 2018.

I léxi "build" dilónei tin ádeia frásis gia dimiourgía.

Mésa sto chorió í stin póli:
0 éos 199 m2 - chtísei 0 éos 199 m2
200 éos 699 m2 - kataskeví éos 240 m2
700+ m2 - dómisi 400 m2

I kataskeví boreí na eínai sto ório í 2,5 métra apó aftín.

Mésa sto chorió í stin póli Ktírio Zóni (500 éos 750 mtrs):
Eláchisto mégethos oikopédou 2000 m2
Mégisto mégethos kataskevís 200 m2

I kataskeví boreí na eínai éos kai 5 métra apó ta ória.

Ektós oríon chorioú í pólis:
Eláchisto mégethos oikopédou 4000m2
Mégisto mégethos kataskevís 200 m2

I kataskeví tis prósopsis prépei na eínai touláchiston 45 métra apó ton kentrikó drómo.
I kataskeví prépei na eínai 15 métra apó to ório.

Prósthetes chrísimes pliroforíes:

To kóstos gia tin kataskeví tis idioktisías sas DEN tha perilamvánei to kóstos ton telón, ton fóron kai tis genikís exoraïsmoú pou simeiónetai os pýles eisódou, synoriakoús toíchous, pisínes, monopátia.
Elénxte pós, kai to chronodiágramma, o oikodómos tha apaitísei pliromés.
Tha chreiasteí pithanós mia prokatavolí 10% kai ta téli eínai geniká perípou 15% tis timís agorás.
Oi timés ton ktiríon kymaínontai apó € 1300 aná m2 éos € 1500 aná m2 ypsilón prodiagrafón.
Apoktíste kaló dikigóro, logistí kai michanikó. Aftó tha sas exoikonomísei pollá provlímata. Min afínete ton oikodómo na kánei kápoia apó tis ergasíes tou. Den tha gínei.
Chreiázeste énan ellinikó trapezikó logariasmó, ton opoío boreí na kánei o dikigóros gia logariasmó sas, me exousiodótisi.
Chreiázetai epísis énan ellinikó arithmó forologikoú elénchou (AFM).
Eán prókeitai na diameínete stin Kríti, tha chreiasteíte Ádeia Katoíkon pou tha échete apó ton Astynomikó Stathmó tou Vrýsi.
Kalí týchi kai charoúmeno kynígi.

Apopoíisi efthynón
Eán kápoio mélos tis Kambiacrete.org symvouléfsei ti chrísi opoiondípote apó tis epangelmatikés ypiresíes pou perigráfontai parapáno, i Kambiacrete.org kai kanéna apó ta méli tis, den boreí na theoritheí ypéfthyni gia tychón kathystérisi, atychía í esfalméni ektímisi apó ton en lógo epangelmatía.