Ορισμένες στατιστικές και καθοδήγηση

Η Κρήτη έχει πάνω από 60 θανάτους κάθε χρόνο από οδικά ατυχήματα. Τώρα, σε έναν πληθυσμό λίγο πάνω από 600.000 και με μόνο έναν αυτοκινητόδρομο, είναι μια φοβερή φιγούρα.

Η Ανατολική Ευρώπη έχει υψηλότερο αριθμό θανάτων από τη Δυτική Ευρώπη. Αυτή η στατιστική είναι διαπιστευμένη για καλύτερους δρόμους, καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες και πόλεις της Δυτικής Ευρώπης που είναι πιο κορεσμένοι, γεγονός που επιβραδύνει την κυκλοφορία.

Από τη δική μου εμπειρία σημειώνω ότι οι δρόμοι στην Κρήτη έχουν πολλές τυφλές στροφές και όταν κάποιοι οδηγοί επιβραδύνουν τη διαπραγμάτευση της στροφής, άλλοι ακανόνιστοι αυτοκινητιστές επιταχύνουν να ξεπεράσουν. Αυτό δεν είναι μόνο οι Έλληνες, όπως έχω δει πολλούς τουρίστες που κάνουν το ίδιο πράγμα. Μην προσπεράσετε σε μια στροφή, τυφλή ή διαφορετική.

Πολλά ατυχήματα προκαλούνται σε κυκλικούς κόμβους που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν σύγχυση. Πρέπει, εκτός και αν υπογραφεί διαφορετικά, να δώσετε τη θέση σας στα αυτοκίνητα που προέρχονται από τα δεξιά σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις κυκλικές διασταυρώσεις, όπου πρέπει να δώσετε τη θέση σας στα αυτοκίνητα που εισέρχονται στον κυκλικό κόμβο και στις γέφυρες όπου τα αυτοκίνητα προέρχονται από τον αυτοκινητόδρομο. Όπου έχετε δικαίωμα διέλευσης ο δρόμος που ενώνει από δεξιά θα έχει σημάδι.

Για άλλη μια φορά, από τη δική μου εμπειρία, τα όρια ταχύτητας είναι συνήθως καλά σημειωμένα, αλλά ο κυβερνητικός κανόνας είναι 50 kph σε κατοικημένες περιοχές και 90 kph στον αυτοκινητόδρομο. Προσέξτε για την σήμανση, αλλά το πιο σημαντικό οδηγείτε για να ταιριάζει στις συνθήκες.

Η αστυνομία τακτικά δημιουργεί παγίδες ταχύτητας στο δρόμο και δοκιμές αλκοόλ, έτσι ώστε να γνωρίζετε. Το όριο αλκοόλης είναι 0,5 mg. Είναι κυρίως στην εθνική οδό αλλά όχι πάντα. Εγκαθίστανται μερικές φορές έξω από ένα δημοφιλές χωριό ή πόλη.

Όπως και οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να είσαστε 21 ετών για να ενοικιάσετε αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Αν κατέχετε αλλοδαπή άδεια οδήγησης, πρέπει να είστε 18 ετών πριν οδηγήσετε ιδιωτικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα.


Ορισμένοι Χρήσιμοι αριθμοί τηλεφώνου


112 Είναι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης για πυρκαγιά, αστυνομία, ασθενοφόρο και ακτοφυλακή.

104 Πρόκειται για βοήθεια οδικής βοήθειας και υπηρεσίες ρυμούλκησης.

174 Για πληροφορίες από την Ελληνική Αυτοκινητοβιομηχανία.

100 είναι για την αστυνομία.

166 Είναι για το ασθενοφόρο.

199 είναι για την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 Φόρος δρόμου

Τα πολυτελή οχήματα που η Ελλάδα λέει είναι οτιδήποτε πάνω από 1900 cc φορολογούνται πολύ υψηλά, δηλαδή € 690 το χρόνο. Τα περισσότερα άλλα οχήματα φορολογούνται σε € 120 κατά μέσο όρο. Εάν έχετε μια γεωργική κατοχή τότε αυτός ο φόρος μειώνεται. Ο φόρος ΠΡΕΠΕΙ να καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους ή θα σας τιμωρηθούν.

Εισαγωγή οχημάτων

Αν αποφασίσετε να εισαγάγετε το δικό σας όχημα, προσέξτε την τελωνειακή γραφειοκρατία (ειδικά εάν πρόκειται για όχημα πολυτελείας).

Συγκεντρώθηκα όλα τα απαραίτητα χαρτιά από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και τα έθιμα στη Σούδα δεν το έβλεπαν καν.
Θα πληρώσετε μια αμοιβή η οποία βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του τελωνειακού υπαλλήλου που ασχολείστε. Αυτό το τέλος θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από το όχημα που οδηγείτε και την ηλικία του.
Θα χρειαστεί να φορολογήσετε το όχημα που περιλαμβάνει μερικές επισκέψεις στο τμήμα καταχώρησης στα Χανιά, μια επίσκεψη στην τράπεζά τους και μερικές επισκέψεις στη φορολογική υπηρεσία στην οδό Τσανακάκη στα Χανιά.
Λαμβάνετε μια κόκκινη πινακίδα που ισχύει μόνο για 5 χρόνια, αν και δεν σας το λένε αυτό. Είναι αδίκημα να έχετε κόκκινη πινακίδα για περισσότερο από 5 χρόνια. Πρέπει να επιστρέψετε στο γραφείο εγγραφής και να ξανακάνετε τη διαδικασία.
Φυσικά, στη συνέχεια, πρέπει να ασφαλίσετε το όχημα που είναι πολύ παρόμοιο με αλλού, αλλά δεν υπάρχει μπόνους "χωρίς αξιώσεις". Λίγο όπως η ασφάλειά τους στο σπίτι που δεν περιλαμβάνει ΠΟΤΕ τυχαία ζημιά.
Αν νομίζετε ότι μπορείτε να μείνετε στην Ελλάδα με ανανέωση ασφάλισης αυτοκινήτου 6 μηνών, σκεφτείτε ξανά, αυτό είναι παράνομο και θα σας επιβάλει πολύ μεγάλο πρόστιμο. Εάν η αστυνομία σας σταματήσει με μια βρετανική πινακίδα, θα σας ζητήσει να δείτε το πιστοποιητικό εισόδου, το οποίο φυσικά δεν θα έχετε. Ναι, γνωρίζω ότι η αστυνομία δεν σταματά πολύ συχνά τα οχήματα εγγραφής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά ίσως, με σταμάτησαν!

Ό, τι κι αν αποφασίσετε, παρακαλούμε να είστε ασφαλείς.